ניהול תקציב עסקי: הכנסות, הוצאות, הלוואות ומיסים

ניהול תקציב עסקי

רבים מבעלי העסקים לא מודעים למצב ההכנסות וההוצאות החודשי של העסק. ניהול תקציב עסקי, הוא הדרך לניהול פיננסי אסטרטגי נכון, למעקב מתמיד אחר מצב העסק ולנטילת החלטות עסקיות חשובות. 

ניהול עסק, מחייב בנייה וניהול של תקציב עסקי. התקציב הוא מפת הדרכים לידי ניהול פיננסי וכלכלי מיטבי של העסק, הן מבחינת הפעילות השוטפת והן מבחינת האסטרטגיה העסקית.

בניית התקציב, היא למעשה גיבוש של תוכנית עבודה חודשית, רבעונית ושנתית, המאפשרת לנטר את מצב העסק בכל רגע, לאתר ולפתור בעיות מיד כשהן מתעוררות ולתכנן מהלכים מראש.

תקציב הבנוי נכון, מאפשר גם לפתח את העסק, ליישם שינויים ולחתור לפיתוח עסקי ולייעול הביצועים, אך בצורה מובנית ומושכלת, ללא הסתמכות על יד הגורל.

ניהול תקציב עסקי: סעיף הכנסות

בניית תקציב לעסק, מחייבת קודם כל הערכה של הכנסותיו של העסק, זאת על מנת להעריך את היקף ההכנסות בחודש, ברבעון או בשנה הבאים. בגיבוש סעיף ההכנסות בתקציב, יש להתייחס למשתנים התלויים בתקופות השנה, עונות, חגים וכד'.

יש לתת את הדעת בנוסף על כך, לתמחור מוצרים ולבחון האם המחירים הנוכחיים תואמים את מצב השוק או שצריך לבצע בהם שינויים. בנוסף על כך, יש לאפיין את קהל היעד ומעגל הלקוחות הקיים של העסק, בסיוע של אנשי המכירות, המצויים במה שקורה בשטח. על סמך ההיכרות שלהם עם הלקוחות בשנים קודמות, ניתן יהיה אולי לנבא, כיצד ינהגו בהמשך.

יש לתכנן יעדים לצמיחה עסקית (יעד ריאלי יכול להיות בן 15%-10% בשנה), אך גם לצפות לאפשרות של קיטון בהיקף ההכנסות, בשל נשירה אפשרית ובלתי נמנעת, של לקוחות.

ניהול תקציב עסקי: סעיף הוצאות

כדי שדו"ח ההוצאות וההכנסות בתקציב יהיה מדויק יותר, יש לפרט ולתעד כל הוצאה כספית. חשוב מאוד גם לפרק את ההוצאות לקטגוריות שונות, כמו הוצאות על חומרי גלם וייצור, הוצאות על חשבונות חשמל ומים, תשלומי שכירות, ביטוח, משכורות לעובדים, הוצאות ציוד משרדי, שיפוצים, עלויות פרסום ושיווק וכיוצא בהם.

בבניית סעיף הוצאות עתידי, יש לקחת בחשבון שאם פעילות העסק עתידה לגדול, יגדלו איתה גם ההוצאות הנדרשות, בכל הקטגוריות הנזכרות ויש לחשב את חלקן העתידי של ההוצאות הללו, לעומת ההכנסות, הצפויות לגדול.

ניהול תקציב עסקי: סעיף הלוואות ומיסים

בסעיף ההוצאות הנדרש לניהול תקציב עסקי, יש לכלול גם הוצאות על תשלומי מיסים שונים והחזרי הלוואות, אם יש כאלה, הצפויים בשנה הנכנסת.

החזרי מיסים והלוואות הן הוצאות קבועות, שלא ניתן לחמוק מהן בתחשיב ההוצאות של העסק. במידה ולא יופיעו הנתונים הללו, התכנון כולו עלול להשתבש והעסק יסיים את החודש בתזרים מזומנים שלילי ובגירעון. חשוב, משום כך, שהתוכנית האסטרטגית תגלם את הרווח שנותר, אך ורק לאחר תשלומי ההחזרים והמיסים.

חשיבותו של ניהול תקציב עסקי להתנהלות נכונה של העסק

חשיבותו של תקציב בית העסק, היא בהיותו למעשה תוכנית עסקית, או תוכנית עבודה פיננסית, המשקפת את המצב הקיים בפועל בעסק ומכתיבה את דרכי הפעולה ואת ההחלטות לעתיד לבוא.

בעלי עסקים שלא מנהלים תקציב, נחשפים לאתגרים הפיננסיים והניהוליים בעסק, רק לאחר שהם גדלים ותופחים וקשה להתמודד איתם. מאידך, כאשר מבצעים מדי חודש בדיקה השוואתית של התוצאות אל מול התכנון בפועל, ניתן לגלות את הבעיות הללו בזמן ולתקן אותן במהירות.

באמצעות השוואות של דו"חות הרווח וההפסד החודשיים, ניתן לבצע ניהול כספים נכון, לברר האם ישנם פערים בין הרצוי למצוי, לחקור מדוע נוצרו תוך למידה והסקת מסקנות להמשך הדרך.

זה עלול לקרות כאשר למשל מתברר שאחד מסעיפי ההוצאות, קפץ משמעותית. אם מדובר בנסיקה של חשבון החשמל, לדוגמה, ניתן לברר מה הסיבה לכך. האם הוכנסה למפעל מכונה חדשה הצורכת יותר חשמל, או שייתכן שנשארו מזגנים דולקים או שבוצעה כל פעולה שגויה אחרת, שהסתכמה בזלילת חשמל. כשמתבררת הסיבה, ניתן לתקן את הדורש תיקון.

ניהול תקציב עסקי, מאפשר לבעל העסק להתנהל בצורה שקולה ומחושבת. להבין האם מצב העסק הנוכחי מאפשר למשל לצאת בקרוב בקמפיין פרסומי יקר, האם ניתן בשלב זה לבצע עסקאות נועזות, או שעדיף לשמור על אש קטנה, האם ניתן לגייס כרגע עובדים חדשים לעסק, לפתוח שווקים חדשים וכדומה, או לדחות את המהלכים הללו לזמן מאוחר יותר.

מעוניינים בניהול תקציב עסקי? צרו קשר עם צוות המומחים של פיינאלי קונטרול לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות! בהצלחה.

תוכן עניינים
תמונה של יוליה לוי
יוליה לוי

מומחית לניהול פיננסי אסטרטגי והשבחת חברות

תכנים פיננסיים מרתקים מחכים לך בניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן