מה תפקידו של מנהל כספים בעסק ולמה הוא כל כך חשוב?

מנהל כספים

ניהול פיננסי הוא חלק מהותי בפעילות של כל עסק או חברה, ללא קשר לוותק שלה, ענף שבו היא פועלת או גודלה. להחזיק בחברה מנהל כספים, דמות פיננסית שיכולה לנתב את פעילות הפיננסית בסביבה עסקית הפכפכה של היום, זה מזמן כבר לא משהו שהוא NICE TO HAVE  אלא משהו שמציאות העסקית של היום קובעת שזה פשוט משהו שהוא MUST TO HAVE עבור כל חברה שרוצה לשרוד ולשגשג.

כמו שספינה לא יוצאת למסע בים ללא קברניט מקצועי ומנוסה, כך חברה לא יכולה היום לנהל את ענייניה הפיננסיים לבד, ללא מנהל הכספים מקצועי ומעורב בפעילות החברה, שתפקידו למנוע טעויות פיננסיות כואבות או הרות גורל, אלא גם להביא אותה לאיתנות פיננסית וצמיחה עסקית מתמשמכת.

בחברות גדולות ועתירות משאבים, יש לרוב תקן לתפקיד פנים ארגוני כזה בתוך מחלקות הכספים שלהן, שמנוהלות על ידו ביד רמה. חברות קטנות יותר, מצאו פיתרון אחר, יצירתי, גמיש, והכי חשוב חסכוני יותר שמאפשר להן מצד אחד להנות מהיתרונות של ניהול פיננסי מקצועי אסטרטגי ושוטף ומצד שני לשמור על התקציב שלהן בתוך גבולות גזרה ברורות שהוגדרו מראש. החברות הללו ממנות פשוט מנהל כספים חיצוני במיקור חוץ וצורכות את שרותיו בהתאם לצרכיהן המשתנים.

ניהול כספים במיקור חוץ: לאילו עסקים זה מתאים?

כאשר הפעולות הפיננסיות הנדרשות לפעילות העסקית, מתבצעות על ידי אנשי מקצוע ומומחים אובייקטיביים שבאים לקדם את טובת החברה וצמיחתה בלבד – הניהול של התחום כולו נעשה בצורה איכותית יותר והמנהלים נהנים ממבט אובייקטיבי שמשלב את ההכרות עם ה"מיקרו" של הארגון עם ה-"מאקרו" על נושא הכספים בארגון שאותו הם מובילים. זה מאפשר להם לקבל החלטות עסקיות טובות יותר על בסיס ניתוח האינפורמציה שהתקבלה מהארגון.

שימוש במנהל כספים חיצוני שחשוף לפעילות עסקית של ארגונים עסקיים רבים מענפים שונים ומגוונים מאפשר להנהלות שלהפ ליהנות מהניסיון המגוון של מנהל הכספים ופתרונות יצירתיים לצד פרקטיקה עסקית שיכולים לספק כלים מגוונים לפתרון אתגרים פיננסיים שונים. הארגונים יכולים להיות קטנים או גדולים, כאלה שפעילותם עדיין צומחת כאלה שמגלגלים עשרות או מאות מיליוני שקלים בשנה, ארגון שמעסיק כמה עשרות עובדים – או ארגון שיש לו סניפים רבים ואלפי עובדים ועובדות. כל ארגון הוא שונה, יחד עם זאת הקונספטים של פתרונות לאתגרים שמיושמים בארגון אחד יכולים להוות השראה או אפילו להתאים בקלות למקומות רבים אחרים והמיישם הוא מנהל הכספים החיצוני.

מנהל כספים במיקור חוץ לעסקים ותיקים או חדשים

הבחירה של ניהול כספים בעסק עשויה להיות רלוונטית ומועילה, גם לבעלי עסקים שהוקמו לא מזמן, שזו ההתנסות הראשונה שלהם בעולם העצמאות העסקית. גם יזמים שעמדו בראשו של ארגון כלשהו לפני כן ועשו זאת בכובע של שכירים לא תמיד ערוכים למצב שבו הם הופכים לבעלי עסקים בעצמם. במצבים כאלה דמות פיננסית יצירתית יכולה לסייע ליזמים אלו לדייק את המודל העסקי שבו הם עובדים, לתמחר נכון את השרותים או המוצרים, לבנות תחזית תזרים, לגייס את המשאבים הדרושים להקמה בצורה אחראית ומתוכננת ולמנוע תקלות רבות שמתגלות לעתים בהמשך הדרך כשהעסק מתחיל לצמוח ולסבול מבעיות תזרים שנובעות ממדיניות תשלומים שעוצבה בצורה שגויה בתחילת הדרך והוטמעה כבר במערכות היחסים עם ספקים ולקוחות. מניעה של תקלות כאלה מהתחלה חוסכת הרבה כאבים פיננסיים בהמשך הדרך ועוזרת להבטיח צמיחה כלכלית יציבה לאורך כל הדרך.

גם בעלי חברות ותיקים או למנהלים בכירים העומדים בראשן של חברות ענק וארגונים גדולים שקיימים שנים רבות יכולים להפיק תועלת משימוש בשרות שמאפשר שילוב של דמות פיננסית יצירתית שיכולה להביא איתה רוח חדשנות עסקית פיננסית שיכולה לרענן את הפעילות העסקית שייתכן ונוהלה שונה לגמרי בשנים קודמות.

בכל מקרה, מדובר בעסקים שזקוקים להובלה טובה ומקצועית יותר או "חישוב מסלול מחדש" בתחום הפיננסים בעסק שלהם. למעשה, זהו שירות שמעניק מקפצה ממשית לכל עסק, בכל היקף ובכל שלב, לכן הוא נחשב למבוקש במיוחד במגוון ענפים של המשק.

אז למי השרות של ניהול כספים במיקור חוץ יכול להתאים?

  • ארגונים שרוצים ראש שקט בכל הנוגע לנושאים פיננסיים, שתהיה דמות שתדאג לכל נושאי התפעול הפיננסי בזמן שהם יתמקדו בתפעול ובפיתוח העסקי של העסק.
  • ארגונים שרוצים לבנות תוכניות הבראה, התייעלות וצמצום עלויות והחזרת שליטה פיננסית ותזרימית לידיהם ולא יודעים מאיפה להתחיל.
  • ארגונים שצומחים או שרוצים להתחיל או להמשיך לצמוח, לגדול ולהגיע ליעדי הכנסות ורווחיות גבוהים ומתקשים בכך.
  • בעלי חברות ומנהלים בכירים עם ראש פתוח שמוכנים להכניס דמות פיננסית דומיננטית לארגון, לתכנן ולבצע שינויים בעסק, ולשתף פעולה בכל השלבים.
  • ארגונים עם בעיות תזרימיות שלא יכולים להרשות לעצמם לשלם על השירות – ושמחפשים אופציות תגמול אחרות (כפוף להסכמת 2 הצדדים).

למי השרות של ניהול כספים במיקור חוץ לא יכול להתאים?

לבעלי חברות ומנהלים בכירים שמאמינים רק בדרך אחת להגעה ליעד ולא מוכנים לבחון חלופות – במקרים כאלו התוצאה ידועה מראש ולכן עדיף לוותר מראש.

שרותי CFO או מנהל כספים חיצוני עשויים להכלול

  1. ניהול הנהלת חשבונות וחשבות שכר- בין אם היא פנימית בחברה, מנוהלת על ידי רואה חשבון מבקר או אצלנו בפיינאלי קונטרול פיננסי.
  2. יעוץ וליווי שוטפים ואסטרטגיים לבעלים ומנהלים בכירים בחברות בכל הנושאים הכלכליים, החשבונאיים, מימוניים והמיסויים האפשריים.
  3. ניהול תהליכים של בדיקות נאותות לפעילויות עסקיות (Due Diligence) בתהליכים של בחינה או ביצוע מיזוגים ורכישות
  4. הכנה של דיווחים פיננסיים שוטפים להנהלת החברה בדגש על תחזיות וניהול תזרימי מזומנים.
  5. בניה, ניהול ובקרה על תקציבים תקופתיים וביצוע בדיקות שוטפות של תכנון תקציב מול ביצוע מדי חודש.
  6. אחריות על ניהול הסיכונים בארגון.
  7. מתן יעוץ בנושאי התקשרות מול ספקים, לקוחות ושותפים אסטרטגיים בתחומים משפטיים, תפעוליים ומסחריים שונים
  8. בדיקה של תמחורים קיימים ושדרוג מנגנוני תחמור על מוצרים ושרותים תוך התייחסות לסוגיות מדיניות תשלומים ותזרים מזומנים.
  9. עבודה שוטפת מול בנקים בניהול חשבונות ויצירת יציבות בניהול התזרים.
  10. מעורבות בתהליכי קבלת החלטות עסקיות והתנהלות שוטפת מול גורמים חיצוניים מקצועיים, כגון רואי חשבון, עורכי דין, סוכני ביטוח ועוד.
  11. בניית נהלי עבודה פנים ארגוניים ומערכי בקרה ליישום ווידאו אפקטיביות עד להשגת המטרות העסקיות בארגון.

מנהל כספים שנתפר בדיוק לפי מידותיו של הארגון

השוואה בין שני עסקים מאותו הענף בהיבט של ההתנהלות הכלכלית, ככל הנראה כן תצביע על מסלול דומה בקרב ארגונים שפעילותם העסקית היא בהיקף פחות או יותר זהה. עם זאת, ייתכן שמאפיינים כמו וותק, ניסיון של המנהלים, כמות עובדים ותכונות נוספות של הארגון עצמו – לרבות ביצועי העבר – יצריכו ניהול כספים שונה מזה שהיה עד היום ומכאן שהליווי העסקי עבור כל אחד מהם, יהיה שונה בתכלית- בהיקף, בתכולה ובהשקעה הפיננסית הכרוכה בכך.

מנהל כספים למעשה נכנס, יחד עם מנהלי הארגון, לתוך תהליך של חשיבה משותפת וניתוח מעמיק של ביצועי העבר והשלכות הניהול הפיננסי עד לאותה נקודה, זאת כדי "לתפור חליפה" כלכלית מדוייקת שתיטיב עם הארגון ששכר את שירותיו. המטרה היא לאפשר לכל ארגון שמקבל את השירות של ניהול כלכלי במיקור חוץ, לקבל את ההכוונה המתאימה לו, זו שתוביל אותו לשגשוג המיטבי ולמימוש הפוטנציאל שלו בצורה האופטימלית.

שירותי ניתוח כלכלי ובניית תכנית עסקית מפורטת

האם תפקידו של מנהל כספים חיצוני דומה לזה של רואה החשבון של הארגון? כן ולא. בדומה לרואה חשבון, מבין בכל הסוגיות החשבונאיות והמיסויות שכרוכות בהפעלת הפעילות העסקית, אך בעוד שרואה החשבון המבקר לא עוסק בכל ענייני הכספים הפנימיים של הארגון, מנהל פיננסי ייעודי שנשכר במיוחד לצורך מילוי תפקיד מנהל הכספים עוסק בדו"חות הכלכליים ובביצועים של הארגון בהיבט העסקי ברמת המיקרו והמאקרו ומסייע בקבלה ויישום של החלטות עסקיות על בסיס הנתונים שהוא מקבל מהארגון.

למרות הדמיון לכאורה בין שני התפקידים, חשוב להבין כי בעוד רואה החשבון אחראי בעיקר על דיווחי החובה מול רשויות המס, מנהל כספים לוקח את ההתנהלות הכלכלית של החברה צעד אחד קדימה ומשתמש בדו"חות מתקופות קודמות, מבוקרים או לא, על מנת לבנות תוכניות אסטרטגיות יעילות שיובילו להגעה ליעדים עסקיים וביצועים מיטביים בעתיד.

הרעיון הוא להעניק ליווי עסקי ומעטפת שלמה של שירותים פיננסיים, לרבות ניתוח כלכלי של הארגון על כל היבטיו, הערכת שווי לצורך התרחבות ועוד נושאים חשובי שמהווים אבני דרך עבור הארגון שהם תחומים שבהם רואה חשבון חיצוני כלל לא מעורב ואף אסור לו להשפיע עליהם שכן עליו לשמור על אי תלות לצורכי ביצוע הביקורת השנתית על המאזנים.

למעשה, הניתוח הכלכלי והתוכניות שמנהל הכספים אמון על הכנתם ויישומם, הם שמתווים את הדרך של העסק. דרך שדמות של מנהל הכספים מלווה ושמאפשר את הגשמתה של האסטרטגיה הפיננסית המפורטת שלב אחר שלב, מתוך מטרה לשפר את ההתנהלות הכלכלית בהווה ובעתיד גם יחד:

  1. בטווח הקצר – קודם כל יצירת תחזית וניהול תזרים המזומנים השוטף של החברה, על מנת למנוע חריגות מהמסגרת, ולשלוט בצורה האפקטיבית ביותר על חלוקת המשאבים בארגון מבלי לחרוג מגבולות התקציב.
  2. לטווח הארוך – ניהול מיטבי של משאבי הארגון בהווה ובעתיד, בקרה על ייזום, בניה וניהול של שיתופי פעולה מסחריים הנכונים לארגון, יצירת רזרבות ועתודות פיננסיות לימים קשים, ועוד פעולות שנועדו לתכנון הפעילות העסקית באופן שישרת את החברה למשך שנים רבות קדימה.

רוצים לשמוע עוד?

השאירו פרטים ונשמח להציע לכם פתרון המותאם לכם ולארגון שלכם.

אודות הכותב/ת

Picture of רו"ח רועי קשקש

רו"ח רועי קשקש

לרועי יש ניסיון של למעלה מעשור בכל ההיבטים של חשבונאות הניהולית והפיננסית בדגש על ניהול כספים בארגונים. הפרויקטים שבהם רועי היה מעורב כללו בדיקות מעמיקות ומיקוד בתוצאות הסופיות הרצויות. רועי לקח אחריות מלאה על איפיון, בחינת חלופות, פיתוח, ויישום של מערכות מידע פיננסיות לחברות מקומיות וגלובליות, במטרה להשיג הצלחה עסקית ולהגביר את הפרודוקטיביות באמצעות שיפורים טכנולוגיים במערכי תפעול, כספים, שיווק ומכירות, ניהול מלאי וניהול כללי.
ההתייעלות העסקית שרועי מביא לחברות מקבלת ביטוי בתהליכים רבים, כגון: שליטה בנתונים באמצעות כלים טכנולוגיים ידידותיים למשתמש, תקציב, ניהול תזרים, תכנון פיננסי, בקרת רווחיות, בחינה של מודלים עסקיים ובקרות פנימיות למניעת תרמיות ומעילות בעסקים.
לרועי מיומנויות בינאישיות ואנליטיות יוצאות דופן, עם יכולת לבחון ולהבין לעומק את הצרכים העסקיים המשתנים של כל ארגון. בכל פרויקט רועי תמיד מביא לידי ביטוי חשיבה יצירתית ושאיפה להטמעה ממוקדת ומדויקת של חדשנות טכנולוגית בכל האספקטים הניהוליים של הארגון בתקציבים גמישים.

תוכן עניינים
Picture of יוליה לוי
יוליה לוי

מומחית לניהול פיננסי אסטרטגי והשבחת חברות

תכנים פיננסיים מרתקים מחכים לך בניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן