למה כדאי לחברות להתקין דלקן ברכבי העובדים ומה קובע החוק בנושא החזרי מס על הוצאות דלק? כל מה שחשוב לדעת על דלקן לרכב חברה!
בעבר נהגו רואי חשבון, לרשום בספרי העסק חשבוניות תדלוק של רכבי חברה, שעליהן צוין מספר הרישוי של הרכב. ברשות המיסים טענו, שמספר הרכב מוכיח שהרכב המתודלק רשום בספרי העסק, מה שיכול לגרור הגדלה פיקטיבית של הוצאות הדלק.
הוראה לחייב כל עצמאי בהתקנת דלקן ברכבי חברה כדי למנוע הונאות מס שכאלה, הייתה אמורה להיכנס לתוקפה בנובמבר 2021. בעקבות התנגדויות של לשכת רואי החשבון והתאחדות המלאכה והתעשייה, הוגבלה הדרישה, לבעלי רכב מסחרי שמעל ל-3.5 טון.
הדרישה לדלקן לכל עצמאי, לטענת המתנגדים, איננה סבירה, מאחר שההתקנה, השימוש והתחזוקה של ההתקן, הן נטל כלכלי ובירוקרטי. בנוסף, נטען, שחברות הדלק יסרבו להתקין דלקן לעצמאים מסורבי אשראי ושהתקנתו אינה רלוונטית לרכבים שכורים ולרכבים חשמליים או היברידיים.
היתרונות של דלקן לרכב חברה
דלקן הוא התקן אלקטרוני, המוצמד לפתח התדלוק של הרכב ומאפשר לזהות אותו ואת זכותו למימון הדלק, בידי ארגון מסוים. הפרטים משודרים לתחנת הדלק, וממנה למממן.
התקנת דלקן מאפשרת תדלוק מהיר ונוח ומייתרת את הצורך לבצע תשלום במקום ולשמור חשבוניות. ההתקן מבטיח שהתדלוק יבוצע ברכב מורשה בלבד.
התקנת דלקן לרכב חברה, הוא פתרון נוח לחברות בינוניות ומעלה, המחזיקות מספר כלי רכב. מלבד המעקב הנוח אחר הוצאות הדלק של עובדי החברה, הדלקן חוסך בעלויות הדלק, מכיוון שהתעריפים הם לרוב מוזלים, על פי הסדר עם תחנות הדלק.
כמו כן, הדלקן מסייע לבצע מעקב מסודר אחר הוצאות הדלק החודשיות של החברה ויש גם דלקנים שניתן לחבר למד המהירות ברכב, למעקב אחר צריכת הדלק לקילומטר.
חשוב לזכור, כמובן, שהתקנת הדלקן על כלי הרכב כרוכה בעלויות. מאחר שקיימים פערי מחירים בין חברות ההתקנה השונות, כדאי לבצע סקר שוק.
הוצאות תחזוקת רכב, המוכרות לצורכי מס
הוצאות רכב המוכרות לצורכי מס הכנסה ומע"מ, כוללות תיקונים ותחזוקה, אגרות רישוי וביטוחים, אך יש להבדיל בין סוגי ושימושי הרכב:
- רכב לשימוש פרטי ועסקי – 45% מהוצאות הרכב, מוכרות לצורך מס הכנסה. מתשלום מס ערך מוסף, אפשר לקזז שני שליש על ההוצאות השוטפות, אך לא על רכישת או יבוא רכב.
- רכב לשימוש עסקי בלבד – 100% מהוצאות הרכב יוכרו לצורכי מס הכנסה. בעניין מע"מ, תלוי בסיווג הרכב וסוג ההוצאות.
- אופנוע המשמש לשליחויות וכדומה – ברכישת אופנוע לצורכי פרנסה, ניתן לקזז שני שליש מהמע"מ, (25% באופנוע בסיווג L3). מההוצאות השוטפות על האופנוע, ניתן לקזז 100% מתשלום המע"מ.
- רכב מסחרי או רכב משא – על רכישה, יבוא והוצאות על רכב המשמש לצורכי מסחר, ניתן לקזז 100% מהמע"מ.
- רכב פרטי – ניתן לקזז על הוצאות שוטפות על רכב פרטי, 100% מהמע"מ, אך לא על רכישת או יבוא רכב פרטי.
איך ממצים את ההכרה בהוצאות רכב חברה?
למיצוי האפשרות לקיזוז הוצאות רכב חברה, על פי תקנות מס הכנסה ומע"מ, מומלץ להקפיד להעביר בעקביות לרואה החשבון שלכם, את כל המסמכים הקשורים ברכב, כולל פוליסות ביטוח, העתק רישיון רכב והסכמים לרכישת ומכירת רכבים המשמשים את העסק.
יש לוודא שפרטי הרכבים הרשומים אצל רואה החשבון וסיווגם, כעסקי או מעורב, הם מדויקים ועדכניים, לתעד את מד הקילומטרים של כל רכב בכל השנה ולהעביר גם אותו לרואה החשבון, כולל דיווח על תדלוקים של רכב חלופי זמני או רכב שכור, בו השתמשתם במהלך השנה.